Uskoro i u BiH natpisi na kutijama cigareta

Radiosarajevo.ba
Uskoro i u BiH natpisi na kutijama cigareta

U Bosni i Hercegovini cigarete su još uvijek znatno jeftinije nego u ostatku Evrope, a kutije još uvijek nisu oblijepljene upozorenjima o štetnosti cigareta po zdravlje čovjeka.
 
Međutim, uskoro će i cigarete koje se koriste i proizvode u Federaciji BiH imati natpise koji će zauzimati najmanje 15, odnosno 30 posto pakovanja.
 
Vlada FBiH je uputila u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, koji se odnose na obavezu proizvođača da izmijene pakovanja cigareta.
 
Ovim izmjenama se propisuje da pokazatelji o količini štetnih materija u cigaretama moraju pokrivati najmanje 15 posto bočne strane kutije.
 
Također, minimalno 35 posto prednje strane kutije cigareta mora imati jedno od sljedećih upozorenja "Pušenje je štetno za zdravlje", "Pušenje ubija" ili "Pušenje šteti ljudima oko vas". Na najmanje pola poleđine kutije morat će biti ispisano i jedno od posebnih upozorenja "Pušenje uzrokuje srčani udar", "Pušenje uzrokuje moždani udar", "Pušenje u trudnoći šteti zdravlju Vašeg djeteta", prenose danas mediji.
 
Upozorenja "Upotreba ovog proizvoda šteti vašem zdravlju i stvara ovisnost" morat će se stavljati i na 35 posto površine pakovanja duhanskih proizvoda za žvakanje ili sisanje.
 
„Ove izmjene su usaglašene sa Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana. Primjena odredbi predviđenih ovih izmjenama mora se uraditi u roku od godinu dana od stupanja na snagu pomenutog zakona“, pojašnjavaju iz Ministarstva zdravstva FBiH za "San".
 
Ministarstvo zdravstva do kraja godine pripremit će novi zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina. On će također biti kompletno usaglašen sa Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana. Za očekivati je pooštravanje zabrana pušenja na javnom mjestu, ali je još upitno da li će se ići na djelimična ograničenja ili uvođenje zasebnih prostora za pušače.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak