Uskoro i prva komercijalna letjelica za svemirski turizam

Radiosarajevo.ba
Uskoro i prva komercijalna letjelica za svemirski turizam
Richard Branson sa stjuardesama

Prva komercijalna letjelica za svemirski turizam sa putnicima koji će za kartu platiti najmanje 200 hiljada USD trebala bi odletjeti sa Zemlje u roku od 18 mjeseci. Obećao je to Richard Branson, vlasnik Virgin Galactica.

Milijarder Richard Branson najavio je lansiranje SpaceShipTwo, prve svjetske komercijalne letjelice za svemirski turizam koja će uvesti svemirske aranžmane. Njegova tvrtka Virgin Galactic bi trebala ponuditi komercijalno putovanje u svemir u roku od 18 mjeseci, a zatim su na redu svemirski hoteli.

Svoj prvi probni let u suborbitalni svemir SpaceshipTwo je imao u martu ove godine. Od tada je Virgin Galactic, već primio 45 miliona američkih dolara depozita od 330 osoba koji su rezervisali sjedišta u letjelici koja može primiti po šest putnika.

"Od trenutka kad ćemo voziti putnike u svemir dijeli nas još 18 mjeseci," izjavio je Branson na poslovnom skupu u Kuala Lumpuru, dodajući da početna cijena karte iznosi 200 hiljada USD.

Branson već ima i viziju svemirskih hotela u kojima bi bogati putnici odsjeli na putu za Mjesec.

"Razmatramo ideju hotela u svemiru. Jako nam se sviđa Mjesec," rekao je tajkun dodajući da ga interesira i lansiranje malih satelita za potrebe škola i univerziteta.

SpaceshipTwo u svemir će odletjeti uz pomoć drugog broda White Knight Two (WK2) koji će ga odnijeti na visinu od 16 kilometara. Kad ga ispusti, manja će letjelica uključiti motore i odletjeti dalje.

Kad stignu u suborbitalni svemir putnici SpaceShipTwo gledat će Zemlju kroz prozore, odvezati se i letjeti u bestežinskom prostoru.

danas.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak