Upoznajte novu bakteriju otpornu na antibiotike - NDM 1

Radiosarajevo.ba
Upoznajte novu bakteriju otpornu na antibiotike - NDM 1

Simbolična ilustracija

U britanskim bolnicama otkrivena je bakterija koja je otporna na gotovo sve antibiotike. Naučnici tvrde da je ova bakterija u Veliku Britaniju došla iz Indije, a prenijeli su je korisnici medicinskog turizma, objavio je ugledni stručni časopis Lancet Infectuous Diseases

Bakterija je izolovana još 2009. godine u Indiji na jednom švedskom pacijentu. Nazvana je "Nju Delhi metalo-beta-laktamaza" (NDM-1).

U Velikoj Britaniji NDM-1 izolovan je kod 37 pacijanata. Najmanje 17 od njih posjetilo je Indiju ili Pakistan, a 14 od njih bilo je hospitalizirano radi operacija – uglavnom plastičnih. Neke od infekcija imale su relativno blage simptome, dok je u nekoliko slučajeva zabilježeno trovanje krvi., kod onih koji su bili na operacijama tumora, transplantacijama ili plastičnim operacijama u azijskim zemljama.

Ova bakterija stvara enzim koji se može naći u različitim bakterijama poput Escherichie coli, odgovorne uglavnom za upale mokraćovoda i dišnih putova. Enzim lako preskače s jedne bakterije na drugu pa se liječnici boje da bi se mogao početi vezivati uz opasnije bolesti koje su već rezistentne na druge antibiotike. Na taj način mogle bi nastati opasne infekcije koje bi se brzo širile, a koje bi bilo gotovo nemoguće izliječiti.

Slučajevi zaraze zabilježeni su u SAD-u Kanadi, Australiji i Nizozemskoj, a međunarodni tim stručnjaka ističe da bi mikrob mogao postati i globalna prijetnja. U Velikoj Britaniji već se počeo prenositi među ljudima.

Prema izvještaju objavljenom u Lancet Infectuous Diseases, mikrob ima opasan potencijal za širenje i mutacije. Bakterija je navodno otporna čak i na klasu snažnih antibiotika poznatih kao karbapenemi.

Stručnjaci ističu da bi se NDM-1 mogao zaustaviti tako da se svaki slučaj zaraze na vrijeme identificira i izolira. Također preporučuju uobičajene mjere dezinfekcije i kontrole opreme. Do sada je većina pacijenata izliječena kombinacijom različitih antibiotika.

Međutim, suautor studije David Livermore kaže da će NDM-1 s vremenom vjerojatno postajati sve opasniji: "Potencijal širenja NDM-1 po svijetu jasan je i izaziva strah", objasnio je Livermore, "Više manjih skupina zaraženih zabilježeno je u Velikoj Britaniji, međutim, znatno veći broj slučajeva povezuje se s putovanjima i liječenjem na indijskom potkontinentu. Ondje je otpornost bakterije postala vrlo raširena. Postoji opasnost da enzim uđe u soj bakterije koja se lako prenosi među ljudima".

Do sada su u indijskoj državi Tamil Nadu potvrđena 44 slučaja NDM-1, u sjevernoj državi Haryana 26. Uz te dvije indijske države zabilježena su još 73 slučaja u Bangladešu, te Pakistanu kao i drugim dijelovima Indije, porenose mediji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak