Uoči Božića: Recept za tradicionalno žito

Radiosarajevo.ba

Tradicionalna slastica koja se spravlja uoči pravoslavnog Božića, ali i drugih blagdana u pravoslavnoj tradiciji je koljivo, odnosno žito. 

Riječ je o slatkom jelu na bazi kuhane pšenice, kojoj se, nakon što se samelje, dodaju po želji - med, šećer, mljeveni orasi, cimet, muškatni oraščić, suho i orašasto voće, šlag... 

Prema narodnom vjerovanju, pšenično zrno je simbol smrti i vaskrsenja i simbol vječnog života: zrno bačeno u zemlju proklija i raspada se, ali iz njega nikne klas koji donosi mnogo više zrna.

Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove, te kao spomen na pretke. Običaj je da se gost koji dođe na Božić ili krsnu slavu, posluži žitom. 

U nastavku donosimo recept za žito, koji je sa čitateljima portala Radiosarajevo.ba podijelio Saša Bukvić, likovni umjetnik i vlasnik sarajevske slastičarne Jadranka.

Pšenica u zrnu se natopi u vodi, najbolje noć prije kuhanja, a može i kraće. Ispere se i stavi u novu vodu u kojoj se kuha dok ne omekša. 

Žito se ostavi u vodi još neko vrijeme da se ohladi. Tada se procijedi i melje. Najbolje je to raditi mašinom za meso, a pošto se ova sprava sve rjeđe može naći u kuhinjama, može se upotrijebiti i palični mikser. 

Na kilogram samljevene mase dodaje se:
-300 grama šećera
-150 grama mljevenih oraha
-Cimet i mljeveni muškatni oraščić

Smjesa se dobro promiješa (najbolje rukama). Istrese se na poslužavnik i oblikuje u kupu, te pospe sa još malo mljevenih oraha i šećera u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak