Umro 'otac' transplantacije koštane srži

Radiosarajevo.ba
Umro 'otac' transplantacije koštane srži

Hirurg i dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, dr. E. Donnall Thomas preminuo je danas u svom domu u Seattleu, u 92. godini, od posljedica srčanog udara.

Thomas je 1956. godine izveo prvu uspješnu transplantaciju koštane srži. Njegov pristup se temeljio na primjeni imunosupresivnih lijekova kako bi se spriječilo da imunološke stanice iz koštane srži darivatelja napadnu tkiva domaćina. Kao rezultat, matične stanice iz koštane srži bile su u mogućnosti obnoviti koštanu srž domaćina i započeti proizvodnju novih krvnih stanica. Ova metoda postala je tako standard u terapiji leukemije, aplastične anemije i ostalih bolesti krvotvornog sistema.

Thomas je 1990. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu zajedno sa Josephom E. Murrayem, za razvoj presađivanja organa i stanica.  On je razvio presađivanje koštane srži kao metodu liječenja leukemije. Na taj način je obnova stanica dostigla nivo od 90 posto.

Predsjednik Centra za istraživanje malignih bolesti Larry Corey je rekao da će Thomas ostati upamćen kao „otac“ transplatacije koštane srži.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak