Ulje nara sprečava starenje kože i nastanak bora

Radiosarajevo.ba
Ulje nara sprečava starenje kože i nastanak bora

Ulje sjemenki nara posebno blagotvorno djeluje na kožu i zbog toga se uveliko koristi u kozmetici. Ulje nara znatno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Ovo ulje se može pronaći u zadovoljavajućim koncentracijama samo u najluksuznijoj kozmetici.

Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama. Ovo ulje posebno pomaže kod problematične kože sa upaljenim aknama, pišu Nezavisne.

Ljekovitost nara (lat. Punica granatum) poznata je već vijekovima. Odličan je za imunitet i pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Bogat je izvor karotenoida, kalijuma i vitamina C, a sadrži i vitamine grupe B.

Nar djeluje antibakterijski i posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kao što je Escherichia coli, koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Takođe je značajno njegovo antikancerogeno djelovanje. Dokazano je njegovo pozitivno djelovanje u borbi protiv raka dojke, prostate, pluća.

Antikancerogeno djelovanje povezano je sa njegovim antioksidativnim svojstvima. Sok od nara ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Antioksidansi djeluju protiv štetnog uticaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Nar jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.

Važna je i punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina jača imunitet i tako pomaže organizmu u borbi protiv karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja i alergijskih reakcija na hranu. Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida holesterola u krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak