Uletio vam je šišmiš u kuću? Bez panike, uradite ovo i sve će biti uredu

1
Radiosarajevo.ba
Uletio vam je šišmiš u kuću? Bez panike, uradite ovo i sve će biti uredu

Iako se nekome ulijetanje šišmiša u prostoriju može činiti kao neugodno iskustvo, nema razloga za paniku.

Umirite se, ne stvarajte buku i ne pokušavajte uloviti ili udariti šišmiša dok je u letu, savjetuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Kod ulijetanja se najčešće radi o mladim jedinkama koje su zabunom ušle u prostoriju u potrazi za skloništem, stoga je najbolje otvoriti sve prozore i vrata koja vode u vanjski prostor. Šišmiš uglavnom shvati da se nalazi na pogrešnom mjestu te u kratkom vremenu sam pronađe izlaz.

Iz KSBiH potvrdili za Radiosarajevo.ba: Postignut dogovor s Budnjom, bit će mu isplaćeno 330.000 KM

"Ne brinite ako leti blizu vas, ostanite mirni uza zid ili vrata te ostavite svjetlo kako biste mogli promatrati šišmiša i uvjeriti se da je izletio iz prostorije" poručili su.

Ako šišmiš ipak ne uspije sam pronaći izlaz, bit će mu potrebna naša pomoć. Šišmiši ne napadaju ljude, ali mogu se pokušati braniti ugrizom pa je najbolje najprije staviti zaštitne rukavice.

Vatrogasci u BiH imali neobičnu intervenciju: Građanka prijavila pet šišmiša u stanu

Pričekajte da se šišmiš smiri te ga poklopite plastičnom čašom, kutijicom ili nekom drugom posudom, a zatim pažljivo umetnite komad kartona ili časopis između podloge i posude.

Ako se šišmiš nalazi na mjestu gdje ga nije moguće poklopiti posudom, dovoljno ga je nježno prekriti krpom, majicom ili sličnom tkaninom kroz koju šišmiš neće moći progristi i za koju mu se neće zakačiti kandžice.

Šišmiša iznesite u vanjski prostor, a posudu ili krpu sa šišmišem postavite na povišeno mjesto, primjerice stablo, ogradu i slično, i otklopite je, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak