Ukus lješnjaka, izgled đumbira - divlji krompir ili čičoka

Radiosarajevo.ba


Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krompir.

Šta je čičoka?

Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu 'sunchoke'. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veze s artičokom, niti jedno ni drugo nije tačno. Čičoka potiče iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.

Nutritivna vrijednost čičoke

Slično kao krompir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a oko 100gr svježe čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijem. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.

Najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno koji stimuliše razvoj korisnih dobrih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprječava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.

U 100 g čičoke nalazi se čak 11 – 14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane, piše portal Namirnice.ba.

Neke od blagodati, ukratko:

- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare

- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet

- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću

- učinkovita je kod povišenog pritiska jer sadrži mnogo kalija

- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja

- izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svježem obliku

Ovu neobičnu biljku koja ukusom podsjeća na nezreli lješnjak, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krompir. Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuhana i pečena, ali se može koristi i sirova. Ovu namirnicu možete pronaći na većim pijacama i trgovačkim centrima.

Jednostavna salata od čičoke

Potrebno vam je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne narandže, maslinovo ulje; Priprema: Ogulite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak