Ukras svake bašte: 3 predivne biljke koje se sade u oktobru

0
Radiosarajevo.ba
Ukras svake bašte: 3 predivne biljke koje se sade u oktobru

Ako birate novo cvijeće ili žbunje za vašu baštu, evo koje biljke možete saditi u oktobru!

Oktobar je najbolji za planiranje sadnje za narednu godinu, ali ovo je i mjesec kada će baštovani posijati povrće koje će se brati u rano proljeće. Međutim, i oni koji žele da uljepšaju svoju baštu, mogu da u toku ovog mjeseca posade ukrasne biljke – cvijetnice i ukrasno žbunje.

1. Krokusi

U oktobru je vrijeme za sadnju ovih divnih lukovica koje će se u proljeće zašareniti u vašem vrtu. Možete da ih sadite u grupicama, da pomoću njih pravite cvijetne ivice ali i da ih raspršite između žbunova da dobijete poseban efekat. Krokusi mogu da počnu da cvetaju već tokom zime, čak i dok još ima snega. A kad se jednom prime, oni će se i sami širiti i i vraćati svake godine.

Saradnja sa Lukašenkom: Njemački političar koristi bjeloruske zatvorenike kao robove?

2. Jorgovan

Predivni, mirisni žbun koji je omiljen u BiH sadi se, također, u oktobru. Imamo različite varijante: bijeli, ljubičasti i roze, a odaberite za jorgovan sunčano mjesto.

3. Forzicija

Ako želite da vam se dvorište uljepša divnim žutim cvjetićima, posadite forziciju i prvi ćete imati rascvjetalo dvorište. Lako se sadi, lako se orezuje i trajat će vam godinama! Traži sunčano mesto i voli bogato zemljište pa dodajte malo komposta prije nego što je posadite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak