Ugasimo svjetla na jedan sat za planetu Zemlju

Radiosarajevo.ba
Ugasimo svjetla na jedan sat za planetu Zemlju


 WWF, svjetska nevladina udruga za zaštitu prirode, sedmu godinu zaredom organizira Sat za planetu Zemlju (Earth Hour), najveću svjetsku volontersku akciju za očuvanje naše planete, te poziva građane i kompanije da se pridruže akciji 23. marta u 20:30 sati gašenjem svjetla na jedan sat.

Bosna i Hercegovina će se pridružiti ovoj inicijativi gašenjem rasvjete na Starom mostu u Mostaru, sarajevskoj katedrali, te drugim znamenitostima u većim gradovima.

U subotu će širom svijeta rasvjeta na jedan sat biti ugašena na nekim od najpoznatijih znamenitosti – Empire State Buildingu, Eiffelovom tornju, Buckinghamskoj palači, Brandenburškim vratima, Operi u Sydneyu, piramidama u Kairu, Colosseumu u Rimu, crkvi Sagrada Familia u Barceloni, te brojnim drugima.

Bosna i Hercegovina je prošle godine pridonijela akciji sa znamenitostima ugašenima u 11 gradova, uključujući Stari Most u Mostaru, Banske dvore u Banja Luci i katedralu Isusa Krista u Sarajevu.

Od 2007. godine, kada je 2,2 miliona ljudi sudjelovalo u prvom Satu za planetu Zemlju, održanom samo u australskom Sydneyu, akcija se masovno proširila na više od 7000 gradova i mjesta u 152 zemlje sa stotinama miliona sudionika na svih sedam kontinenata.

WWF poziva ministre i poznate osobe da animiraju građane Bosne i Hercegovine i tako pripomognu održivim akcijama i politikama na području zaštite okoliša. Dodatno, WWF je pozvao gradonačelnike svih bh. gradova da se pridruže akciji i ugase svjetla na znamenitostima u svojim gradovima, stoji u priopćenju ove udruge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak