Ugašena jedina biblioteka za slijepe u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Ugašena jedina biblioteka za slijepe u Srbiji

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim skupinama.

Slijepe i slabovidne osobe u Srbiji ostale su bez jedine biblioteke u zemlji u kojoj su mogli naći Brailleove i zvučne knjige. Prvi put u njenoj stogodišnjoj historiji zatvorena je Biblioteka za slijepe Dr. Milan Budimir, zbog velikih finansijskih problema u koje je zapala nakon što je država prestala pomagati proizvodnju knjiga.

Naime, Ministarstvo kulture od početka 2013. godine nije platilo niti jedan dinar za izdavanje knjiga na Brailleovom pismu i audio zapise za slijepe.

Do daljnjeg je obustavljen rad knjižničara na prijemnom odjeljenju biblioteke za slijepe. Ukinut je i prevoz knjiga tzv. bibliobusom do slijepih korisnika u Beogradu, jer novca za gorivo nema, a knjige se više ne šalju ni poštom.

Biblioteka za slijepe Dr. Milan Budimir u Beogradu postoji 93 godine, ali uprkos tome nema status javne ustanove, zbog čega se njena bibliotečka i izdavačka djelatnost sprovode uz pomoć dobrotvora, različitih firmi, poznatih glumaca i drugih javnih ličnosti, dok je sufinansiranje države, kojeg je u proteklih deset godina smanjivano, naglo prestalo od januara.

Za rad biblioteke i izdavaštvo za slijepe u ovoj godini je potrebno 10 miliona dinara, što je oko 87.000 eura.

U Srbiji živi 12.000 slijepih osoba, čija su osnovna ljudska prava gašenjem biblioteke prekršena. Srbija je trenutno jedina država u svijetu bez knjiga za slijepe, pišu srbijanski mediji.

Udruženja slijepih i slabovidnih osoba u Srbiji najavila su proteste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak