Učini korak za promjenu: Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak

1
Radiosarajevo.ba

Jeste li se ikada zapitali kakav bi svijet bio kada bi svako od nas posadio jedno drvo godišnje? Zamislite kako bi bilo vidjeti kako svake godine niče više od sedam milijardi novih stabala, kako svijet postaje zeleniji i zdraviji pred našim očima.

Naša Planeta svake godine gubi oko 15 milijardi stabala, što je posljedica prirodnih katastrofa i, nažalost, naših vlastitih aktivnosti. Šume, koje pokrivaju oko 30% kopnene površine, vitalne su za naš opstanak. One apsorbiraju ugljen-dioksid (CO2), glavni staklenički plin koji doprinosi globalnom zagrijavanju, i proizvode kisik potreban za život. Jedno zrelo drvo može apsorbirati do 22 kilograma CO2 godišnje, pa bi sedam milijardi novih stabala moglo ukloniti 154 miliona kilograma CO2 godišnje – pravi dar za našu atmosferu.

No, šume nisu važne samo zbog zraka koji dišemo. Njihovi korijeni drže tlo čvrsto, sprječavajući eroziju tokom kiša i poplava, što je od presudne važnosti za brdovite i planinske predjele. Osim toga, šume su dom za bezbrojne vrste biljaka i životinja, pružajući im sigurno stanište i održavajući prirodnu ravnotežu. Na primjer, Amazon, najveća kišna šuma na svijetu, dom je za oko 10% svih poznatih vrsta na Planeti.

Ali sadnja drveća nije samo ekološka potreba; ona ima i duboki društveni utjecaj. Kada se lokalne zajednice uključe u ovakve inicijative, raste njihova svijest o važnosti zaštite prirode, a također se jača zajedništvo i solidarnost. U gradovima, drveće može poboljšati kvalitetu života pružajući hladovinu, smanjujući efekt urbanog toplinskog otoka i stvarajući ugodniji ambijent za boravak na otvorenom. Studije pokazuju da prisutnost zelenih površina pozitivno utiče na mentalno zdravlje ljudi, smanjujući stres i poboljšavajući opće dobro.

Foto: Johnnie Walker: Kampanja posvećena sadnji drveća "Keep Walking

U urbanim sredinama, sadnja drveća može značajno poboljšati kvalitetu života. Drveće pruža hladovinu, smanjuje efekt urbanog toplinskog otoka, i stvara ugodniji ambijent za boravak na otvorenom. Studije su pokazale da prisutnost zelenih površina pozitivno utiče na mentalno zdravlje ljudi, smanjujući stres i poboljšavajući opće dobro.

Jedan od inspirativnih primjera jeste kampanja posvećena sadnji drveća "Keep Walking. Keep Planting." koju organizira Johnnie Walker. Ova hvalevrijedna inicijativa, koja se provodi drugu godinu zaredom, prošle je godine rezultirala sadnjom 15.000 sadnica. Planirano je da ove godine na jesen posade impresivnih 18.000 sadnica. Kampanje poput ove imaju dubok utjecaj na očuvanje okoliša i podizanje svijesti o važnosti šuma, pokazujući kako kolektivni napori mogu napraviti značajnu razliku.

Kada posadimo drvo, mi ne samo da stvaramo ljepši i zdraviji okoliš za nas same, već ostavljamo i naslijeđe budućim generacijama. U svijetu gdje je brzina uništavanja prirodnih resursa alarmantna, svaki posađena sadnica je korak ka održivoj budućnosti.

Učini korak za promjenu. Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije

Podijeli članak