U Srednjem vijeku crkva vjenčavala gay parove

Radiosarajevo.ba
U Srednjem vijeku crkva vjenčavala gay parove

Crkva nije uvijek bila protiv gay braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primjere crkvenog vjenčanja dva muškarca u srednjovjekovnoj Evropi.

Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene.

Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi "Same Sex Unions in Premodern Europe" (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovjekovnoj Evropi), otkriva da je crkva u srednjem vijeku prihvatala i tolerisala gay parove, te ih je i vjenčavala.

Ako je vjerovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI vijeku zvanično blagosiljali "istopolne zajednice", što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjujući izraz "bratimljenje".

Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donijetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umjetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred "sklapanja braka" između dva sveca iz IV vijeka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist, po svemu sudeći, kao "pronubus", ili "stari svat". Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Prema pisanju francuskog nedjeljnika Nuvel opservater, pišu Nezavisne, u Francuskoj su postojali tzv. ugovori o bratimljenju, kojim sudva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno dijeliti "hljeb, vino i buđelar".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak