U Rusiji zabranjeno reklamiranje alkoholnih pića

Radiosarajevo.ba
U Rusiji zabranjeno reklamiranje alkoholnih pića

U Rusiji je 1. januara stupila na snagu zabrana reklamiranja alkoholnih pića u štampanim medijima, na televiziji, radiju, internetu, reklamnim bilbordima, na svim vrstama saobraćajnih vozila, kao i na rastojanju manjem od 100 metara od dječjih, obrazovnih i medicinskih ustanova.

To praktično znači potpunu zabranu reklamiranja alkohola, sem u trgovinskim radnjama koje se bave maloprodajom alkoholnih proizvoda, prenose RIA Novosti. 

Predsjednik Ruske unije alkoholnih proizvođača, Dmitry Dobrov, izjavio je za BBC News da nije jasno kako će zabrana biti sprovedena na internetu. Rekao je da će neke fabrike, da zaobiđu zabranu, svoje budžete iskoristiti za reklamiranje na web-stranicama na serverima van Rusije.

Zabrana reklamiranja alkoholnih pića na internetu i u sredstvima javnog informisanja uvedena je u julu 2012., ali je za reklamiranje u štampi odobren prelazni period do kraja 2012. kako bi se omogućilo ispunjavanje već zaključenih sporazuma između proizvođača i prodavaca alkoholnih pića.

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije potrošnja alkohola u Rusiji već je dostigla kritični nivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak