U Riju održano masovno vjenčanje gay parova

Radiosarajevo.ba
U Riju održano masovno vjenčanje gay parova

Čak 92 gej i lezbijska para prisustvovala su masovnom simboličnom vjenčanju održanom u nedjelju u brazilskom Rio de Janeiru. Pravni status bračnog para ovi će Brazilci i Brazilke dobiti tek nakon što ponovno izgovore svoje zavjete pred sucem.

Prošle su godine 42 para rekla ‘sudbonosno DA’ na prvom brazilskom masovnom vjenčanju.

Voditelj organizacije koja zastupa prava LGBT osoba Claudio Nascimento, rekao je kako je “ovaj događaj vratio dug svim LGBT osobama koje se godinama sustavno diskriminira i ugnjetava”.

Brazilski federalni sud je 5. maja 2011. službeno izjednačio prava LGBT i heteroseksualnih parova, a 27. juna iste godine u u Sao Paulu je ozakonjena prva istospolna veza.

Brazil je na glasu kao tolerantna i progresivna južnoamerička zemlja. Heteroseksualne i homoseksualne osobe pred zakonom jednake, bračna jednakost je postignuta, posvajanje djece je omogućeno, kao i otvoreno služenje u vojsci, a osobe koje žele promijeniti spol mogu to učiniti potpuno besplatno.

Uprkos tome, nisu rijetki brutalni napadi na LBGT osobe, te je Brazil još daleko od 'raja' za ovu populaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak