U Peruu zabranjeni GMO proizvodi

Radiosarajevo.ba
U Peruu zabranjeni GMO proizvodi

Peruanski kongres u petak je s velikom većinom glasova odobrio 10 godišnji moratorijum na uvoz GMO (genetski modifikovani organizmi) proizvoda u zemlju, prenosi agencija France Presse.

Novi zakon zabranjuje uvoz GMO sjemena, stoke i ribe, ali također zabranjuje i domaću kultivaciju GMO proizvoda. Jedini izuzetak biće genetski modifikovani proizvodi nad kojima će se vršiti istraživanja u posebnim laboratorijskim uslovima pod strogim nadzorom.

Peru je vodeća država svijeta u izvozu organske, "čiste" hrane, uključujući kakao i kafu. Peru godišnje izvozi tri milijarde dolara i ima 40,000 registrovanih proizvođača.

Kongres je odobrio sličan desetogodišnji moratorijum u junu, ali je tada odlazeći predsednik Alan Garcia, koji se smatra za lobistu genetski modifikovanih prozivoda, odlučio da ne potpiše zakon.

Novi anti-GMO zakon, jedan od najsnažnijih na svijetu, potpisao je u ponedeljak predsednik Ollanta Humala, koji je preuzeo predsedničku dužnost u julu.

Humala je već dugi niz godina žestoki protivnik genetski modifikovanih proizvoda. On smatra da je 10 godina sasvim dovoljan period u kojem će se detaljno i nezavisno ispitati svi učinci GMO proizvoda.

Potez je pozdravila organizacija Nacionalna agrarna konvencija koja okuplja brojne farmere i rančere u zemlji. Predstavnici te organizacije su povodom odluke o GMO proizvodima rekli da novi zakon "čuva biodiverzitet, agrokulturu, gastronomiju i zdravlje naših stanovnika."

Među stručnjacima postoje neslaganja kada su u pitanju posljedice genetski modifikovane hrane po zdravlje. Tehnologija uzgoja biljaka je njima olakšana, ali su eksperimenti pokazali da takvi organizmi mogu biti toksični u mejri koja je štetna i po ljude. Osim toga, postoji i mogućnost unošenja neželjenih gena u genom primaoca, što može dovesti do stvaranja mutacija i kancera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak