U ovome je tajna: Kako napraviti pravu tursku kafu?
Ljubitelji prave turske kafe ne preskaču svoj omiljen napitak nijedan dan, a mnogi je piju i nekoliko puta dnevno.
Postoje neki trikovi kako napraviti pravu tursku kafu, a ako se preskoče neki koraci, kava neće biti punog okusa kakav svi vole.
Kao što mnogi stručnjaci tvrde da količina kafe, odnosno dodavanje više kafe neće nužno rezultirati jačom kafom. Zapravo, pretjerivanje s kavom može dovesti do gorčine i preopterećenja okusom, čak može postati kiselkasta.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Tajna jače kafe leži u pažljivoj ravnoteži između količine kafe i vode, pravilnog mljevenja kafe i preciznog postupka ekstrakcije.
Postoji samo određena količina kofeina koja se može "izvući" iz zrna prije nego što uništite okus pića, a sve ovisi o vremenu kontakta, brzini ekstrakcije i omjeru vode i kave.
Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode (šoljica kafe ima oko 177 ml tekućine). Još je bolje izvagati zrna kafe, a zlatni omjer kafe je 55 grama po litri vode, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.