U Hrvatskoj se sprema referendum o istospolnim brakovima

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se sprema referendum o istospolnim brakovima

Zagrebačke vlasti najavile su da će referendum o istospolnim brakovima biti održan prvog decembra, nakon što je katolička grupa zvana "U ime obitelji" sakupila više od 700.000 potpisa u korist glasanja o problemu koji je podijelio Hrvatsku.

Referendum će biti o pitanju "Da li se slažete da je brak zajednica muškarca i žene?".

Ako većina ljudi glasa za "da" gay brak neće biti legalizovan u najnovijoj članici Europske unije, piše Balkaninsight.com.

Premijer Zoran Milanović iz Socijaldemokratske partije izrazio je neslaganje sa referendumom i izjavio da će glasati protiv prijedloga.

"U ovoj inicijativi vidim manjak tolerancije prema manjinskim grupama. Brak nije ugrožen istospolnim grupama već modernim načinom života, utrkom za novcem", rekao je Milanović prošle sedmice za hrvatsku državni televiziju.

Lider konzervativne opozicije, Hrvatske demokratske unije, Tomislav Karamarko rekao je da podržava glasanje i ideju definisanja braka kao heteroseksualne zajednice.

U junu ove godine žena premijera Sanja Musić Milanović učestvovala je u zagrebačkom gay protestu protiv kampanje za referendum.

Istraživanje sprovedeno početkom ove godine pokazalo je da je i pored svega Hrvatska vodeća zemlja na Balkanu u pružanju legalnog okruženja za LGBT osobe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak