U dječjoj igrački štetne bakterije

Radiosarajevo.ba
U dječjoj igrački štetne bakterije

Sistem brze dojave podataka o štetnim proizvodima na tržištu Evropske unije (RAPEX) zabranio je promet dječje igračke za pravljenje balona, porijeklom iz Kine, zbog ogromne količine štetnih bakterija.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH u petak su naveli da su upoznati s odlukom o zabrani uvoza sporne igračke u zemlje EU i poručili da će preduzeti zakonske mjere ako bude utvrđeno da se ovaj proizvod prodaje na tržištu BiH.

Radi se, naime, o hemijskoj tečnosti koja je upakovana u plastičnu bočicu kineskog proizvođača "LeluKulma" s metalnom kuglicom u poklopcu, a koja djeci omogućava da duvanjem prave balončiće raznih veličina.

Iz RAPEX-a su saopštili da ovaj proizvod sadrži hiljadu puta više štetnih mikroba nego što je to dozvoljeno.

Agencija je obavijestila entitetske inspekcije, kao i Inspekciju Brčko distrikta, da provjere da li ove igračke ima na bh. tržištu.

Igračke na tržištu Bosne i Hercegovine

Izvor Nezavisnih blizak inspekcijskim organima RS pojasnio je juče da Agencija nakon obavještenja RAPEX-a dostavlja potrebne informacije o zabranjenim proizvodima nadležnim inspekcijama u BiH.

On je dodao da ne zna da li se sporna igračka nalazi u BiH, odnosno na tržištu RS. Međutim, ovu igračku moguće je kupiti skoro "na svakom ćošku".

Štaviše, igračka je svakodnevno dostupna djeci, a za dvije KM moguće ju je kupiti u parkovima i dječjim igralištima.

Do Desimira Miljića, glavnog zdravstveno-sanitarnog inspektora RS, ni juče nismo mogli doći jer se nije javljao na mobilni telefon.

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS, izjavila je juče da dozvoljena količina aerobnih bakterija u nekom proizvodu mora biti manja od 1.000 bakterija u jednom mililitru u proizvodima koji dolaze u kontakt s kožom i sluzokožom ljudi.

"Igračke mogu biti štetne po zdravlje djece ukoliko su pokazatelji mikrobiološke ispravnosti veći od dozvoljenih i ukoliko te igračke sadrže i neke druge sastojke štetne po zdravlje djece", zaključila je Mrđa.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak