U Australiji odobren najstrožiji anti-pušački zakon dosad

Radiosarajevo.ba
U Australiji odobren najstrožiji anti-pušački zakon dosad

Australijski Vrhovni sud odobrio je zakon kojim se proizvođačima cigareta zabranjuje da ubuduće na pakovanjima cigareta ističu imena svojih brendova.

Umjesto toga, prema ovom zakonu, sve cigarete će biti pakovane u kutije maslinasto zelene boje sa velikim fotografijama koje prikazuju štetne posljedice pušenja.

Australijska vlada smatrala je, prilikom usvajanja zakona prošle godine, da će na ovaj način utjecati na prevenciju i suzbijanje ovisnosti o duhanu. Međutim, vodeći globalni proizvođači cigareta su zahtijevali ispitivanje ustavnosti ove odluke.

Nakon odobrenja Vrhovnog suda Australije, primjena novih mjera se očekuje od 1. decembra.


"Većina sudija smatra da ovaj zakon nije u suprotnosti sa australijskim ustavom", navedeno je u kratkom saopštenju povodom donijete odluke.

Zakon koji krši ustavna prava?

Proizvođači cigareta smatraju da zakon krši njihova ustavna prava zbog toga što im ne dozvoljava korištenje loga na koja polažu autorska prava.

''Iako smatramo da nam je australijska Vlada oduzela pravo na korištenje intelektualne svojine koja nam pripada, pobrinut ćemo se da naši proizvodi budu upakovani u skladu sa novim pravilima'', kažu predstavnici kompanije British American Tobacco u Australiji koji smatraju da će novi zakon pogodovati organizovanim kriminalnim grupama koje ilegalno prodaju duhan.

Sa njim se slažu i predstavnici kompanije Imperial Tobacco, koji smatraju da će novi propisi pojeftiniti i olakšati posao prodavcima falsifikovanih cigareta.


Proizvođači cigareta, pored toga, naravno, strahuju i od značajnog pada profita usljed novih odredbi o pakovanju cigareta. Međutim, ono što ih najviše brine je to što bi primjer Australije mogle slijediti i druge zemlje u svijetu.

''Iako je Australija relativno malo tržište cigareta, proizvođači duhana znaju da bi usvajanje ovakvog zakona uskoro moglo da se očekuje i na drugim, većim tržištima'' ocjenjuje Duncan Kennedy, dopisnik BBC-a iz Australije, prenosi Trojka.rs.

Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i pojedine američke savezne države već su najavile slične korake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak