Turšija - jednostavan recept koji može napraviti svako

Radiosarajevo.ba
Turšija - jednostavan recept koji može napraviti svako

Tajna ove delicije je u hrskavom povrću koje će vaše zimske dane obilježiti sjećanjima na ljeto (a danas je upravo zadnji dan ovog godišnjeg doba). 

Za ovaj specijalitet možete koristiti bilo koje svježe povrće (osim krompira, graha, crvenog paradajza i sl), a u turšiji koja je na slici, svoje mjesto našli su:  

  • karfiol 
  • mrkva
  • krastavci
  • mahune
  • paprika roga
 
Povrće očistite, operite i nasijecite na komade. U čiste staklenke redajte komadiće povrća po želji i dođite do vrha. Pritisnite nečim teškim, ili na vrh tegle stavite plastični osigurač u obliku paukove mreže (može se kupiti na svakoj pijaci). 
 
Sada pripremite otopinu kojom ćete zaliti povrće: Sirćetnu kiselinu (esenciju) razblažite u omjeru 125 mililitara na 5 litara vode. Dodajte veliku kašiku soli i 2-3 kockice šećera na svaki litar vode.  Neka ova otopina provri, i tako vruću sipajte je na povrće - do samog vrha. 
 
Oprez u radu sa sirćetnom kiselinom - otrovna je sve dok je ne razblažite u vodi. Zato je čuvajte dalje od djece i neupućenih!
Ostavite staklenke otvorene ili ovlaš pokrivene preko noći, kako bi iz turšije izašli mjehurići zraka. Zatim tegle zatvorite i sačekajte makar deset dana prije no što počnete konzumirati vaše malo kulinarsko remek djelo.     
 
(Za količinu turšije na slici, trebalo nam je oko 6 kg povrća i 4 litra otopine)
  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak