Tri kilograma paradajza u jednoj piluli

Radiosarajevo.ba
Tri kilograma paradajza u jednoj piluli


Nikome se ne bi svidjela ideja da mora pojesti 3 kilograma paradajza dnevno. Ali kad bi čuli da postoji kapsula sa ljekovitom vrijednošću te količine, koja bi spriječila srčane udare, isti dan bi napravili narudžbu, piše Daily Mail.

Dnevna kapsula Ateronon sadrži hemikaliju zvanu lycopene od koje je paradajz crven, koja smanjuje masti u arterijama. Studija univerziteta Cambridge pokazala je da kapsula pospješuje protok krvi kod srčanih bolesnika, a također povećava fleksibilnost arterija za pedeset posto.

Naučnici vjeruju da će Ateronon smanjiti štetu od oboljenja srca, odgovornog za 180.000 smrti godišnje. Također se nadaju da može koristiti ljudima oboljelim od artritisa, dijabetisa i usporiti rak.

Preliminarni rezultati dvomjesečnog testiranja, u kojem su pilulu probala 36 pacijenta i 36 volontera prosječne starosti od 67 godina, pokazalo je da kapsula poboljšava rad krvnih sudova i osjetljivost na nitrični oksid koji pokreće širenje arterija pri vježbanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak