Transrodna osoba po prvi put na javnoj funkciji

Radiosarajevo.ba
Transrodna osoba po prvi put na javnoj funkciji

Adela Hernandez, koja je tokom osamdesetih godina prošlog vijeka zbog svoje transrodnosti provela i neko vrijeme u zatvoru, postala je prva transrodna osoba na javnoj funkciji na Kubi, što je ocijenjeno kao veliki pomak za ovu državu u kojoj su do jučer vladale isključivo ‘macho’ vrijednosti, piše Guardian.

Hernandez je na izborima obezbijedila poziciju delegatkinje u gradskoj vlasti centralne kubanske provincije Villa Clara. Ova 48-godišnjakinja uspjela je pobijediti na izborima u državi gdje su homoseksualne i transrodne osobe decenijama procesuirane i zatvarane u radne logore, što je još jedan dokaz radikalne promjene koja se dešava u nekoliko posljednjih godina, nakon što je i sam Fidel Castro izrazio žaljenje zbog okrutnog tretmana ljudi koji se smatraju drugačijima.

Adela, medicinska sestra koja identitet žene živi još od najranije mladosti, u osamdesetim je odležala dvije godine zatvora zbog „opasnosti po okolinu“, nakon što ju je prokazala vlastita porodica: vlastima ju je prijavio njen otac. Nakon zatvorske kazne bila je prisiljena odseliti se u drugi dio zemlje, a nisu bili rijetki ni slučajevi kada se morala fizički braniti od napada. Hernandez do danas nije podvrgnuta operaciji promjene spola, te je prema kubanskim zakonima još uvijek muškarac, imena Jose Agustin Hernandez.

“Moji sugrađani me poznaju kao ‘sestru Adelu’, i prema tome su odredili moje sposobnosti, a ne prema tome kojeg sam spola ili roda. U tome se ne ogledaju sposobnosti osobe da koristi društvu”, kaže Hernandez.

Promjene u kubanskom društvu

Godinama nakon Kubanske revolucije iz 1959., vlasti su progonile osobe drugačije seksualne orijentacije i druge osobe za čije se ponašanje smatralo da predstavlja opasnost, poputdugokosih mladića, rock’n'roll muzičara, ali i svećenika.

Promjena se počela dešavati tek 2007. godine, kada je Kuba operaciju promjene spola učinila dijelom besplatne zdravstvene skrbi, a značajna je i činjenica da je najpoznatija aktivistkinja za prava LGBT osoba na Kubi Mariela Castro, Fidelova nećakinja i kćerka trenutnog predsjednika, Raula Castra. Sa pozicije direktorice Nacionalnog centra za seksualnu edukaciju, Mariela je bila zaslužna za kampanje podizanja svijesti, edukaciju policije u vezi sa LGBT pravima, te lobiranje u parlamentu za priznavanje istospolnih zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak