Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu

Radiosarajevo.ba
Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu

Devetnaestogodišnja državljanka Srbije Sanja Ilić, mjesecima je trpila strašnu glavobolju. Najprije su ljekari mislili da se radi o običnoj prehladi, no nakon tri mjeseca Sanji su utrnuli obrazi, a potom je izgubila vid na jednom oku. Tada je uspostavljena prava dijagnoza - tumor na mozgu veličine narandže. 

U operaciji koja je trajala pet sati, hirurzi Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje, laparoskopskim putem kroz nos, te tako spasili Sanju najgoreg, piše beogradski Blic. Radi se o prvoj operaciji tumora na mozgu laporaskopskim putem u Srbiji.

Beogradski dnevnik piše kako su ljekari u Klinici za neurohirurgiju danima  vijećali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena prije dvije nedjelje, a Sanja je sada potpuno zdrava djevojka.

Sve je počelo u avgustu, još dok su svi mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.

Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gdje su smješteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

"Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko" priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.

"Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta", priča Sanja.

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati, te su kroz nos laporaskopskim putem izvadili cijeli tumor. Prvi dio operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.

"Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen" - objašnjava za Blic dr Dragan Savić, neurohirurg.

"Lice doktora Savića i njegova radost kada se sve završilo ostaće mi doživotno u sećanju. Nisam mogla da se pomerim, da odreagujem. Nisam imala snage. A on se radovao kao malo dete. Rekao nam je- Slavite, i osmeh na lice" prisjeća se mama Zorica, prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak