Teško im je odoljeti, ali...: Koje namirnice trebate izbjegavati?

Radiosarajevo.ba
Teško im je odoljeti, ali...: Koje namirnice trebate izbjegavati?

Vjerovatno se nekada nešto vrlo svjesno pojeli, a da se pritom znali da je vrlo nezdravo za vaš organizam. Znate li koje su to namirnice koje biste trebali izbjegavati u vašim svakodnevnim obrocima?

Teško im je odoljeti, ali je najbolje ne kupovati ih.

Voćni i gazirani sokovi

Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže vještačke zaslađivače najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrijednosti i samo su bespotrebno gomilanje kalorija. Obična voda najbolja je za hidrataciju organizma. Ako volite pića s ukusom, sami napravite zeleni ili crni čaj, stavite malo meda i limuna, pa ga čuvajte u staklenoj flaši. Dobit ćete ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa, piše Bembu.

Margarin

Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina i dokazano je da njegovo redovno korišćenje u ishrani povećava rizik od oboljenja srca i krvnih sudova. On povećava nivo ukupnog holesterola i smanjuje nivo dobrog i djeluje loše na imunitet. Sadrži između 19 i 38 odsto transmasnih kiselina, a samo u jednoj kašičici nalazi se oko 100 kalorija i 11 grama masnoća. Zato uvijek radije birajte puter nego margarin.

Punomasni mliječni proizvodi

Namirnice poput punomasnog sira i maslaca imaju mnogo dobrih sastojaka, poput proteina, kalcijuma, B vitamina i riboflavina, ali sadrže i mnogo masnoća, pa ako ih svakodnevno unosimo, postoji rizik od povećanog nivoa holesterola. Na primjer, ako pijemo pola litra punomasnog mlijeka svaki dan, na kraju nedjelje unijet ćemo više od 2.000 kalorija, 105 grama masnoća i 315 miligrama holesterola. Zbog toga uvijek birajte obrane mliječne proizvode jer su mnogo zdraviji.


Mesne prerađevine

Salame, suhomesnate kobasice, viršle i paštete uglavnom se prave od mesa najlošijeg kvaliteta, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga, sadrže i velike količine soli, zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska, a ne preporučuje se da se jedu češće od jednom nedeljno. Brojne studije su pokazale da veliki unos prerađenog mesa doprinosi učestalosti nastanka raka debelog creva, jednog od najraširenijih karcinoma.

Kremasti preliv za salatu

Sosevi za salate odličan su dodatak koji ih u trenutku pretvara u ukusno jelo, ali jedno uobičajeno serviranje sadrži oko 120 kalorija, 12 grama masnoća i 380 miligrama soli. Zato ih treba izbjegavati. Suncokretovo ili maslinovo ulje, jabukovo sirće ili limunov sok najzdraviji su prelivi za salatu.

Majoneza

Jedete je često? Onda vam je jasno zbog čega se masnoće talože na vaše krvne sudove, a kilogrami tako lako "lijepe". Istina je da majoneza nije loša ako njen unos ograničite na dvije kašičice. Ako za jedan obrok pojedete oko četvrtinu šoljice, unijećete 360 kalorija i 40 grama masnoće. Zato umjesto majoneze radije birajte senf ili sirni namaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak