Tea Time: Dobrodošlica muslimanima u Norveškoj

Radiosarajevo.ba
Tea Time: Dobrodošlica muslimanima u Norveškoj


Vrlo kreativan i dirljiv vid borbe protiv rasizma i ksenofobije demonstrirao je prije par godina Norveški centar za borbu protiv rasizma, pokrenuvši kampanju Vrijeme za čaj, namijenjenu upoznavanju Norvežana i njihovih susjeda muslimana, s ciljem razbijanja predrasuda.

Tokom trajanja kampanje, od februara do septembra 2011. godine, nekoliko stotina muslimana u Norveškoj pozvalo je svoje norveške susjede na šolju čaja, ugostivši ih u svom domu.

Događaj su podržale i norveška kraljica Sonja i princeza Mette-Marit koje su došle u goste iranskoj porodici Adampour u Oslu.

Kampanja je kreirana s ciljem razbijanja predrasuda prema muslimanskoj zajednici u Norveškoj, nakon što su statistike pokazale da većina Norvežana nema prijatelje među imigrantima. Muslimani u Norveškoj čine oko 3 posto populacije, a taj broj se kontinuirano povećava.

Norveški centar za borbu protiv rasizma ovom je kampanjom želio skrenuti pažnju na važnost razgovora, upoznavanja drugih bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnu pripadnost, te na otvorenost prema jednostavnom, ljudskom kontaktu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak