Tallinn dobija besplatan javni prevoz

Radiosarajevo.ba
Tallinn dobija besplatan javni prevoz

U Tallinnu će od 1. januara 2013. javni prevoz biti besplatan, i time će Estonija postati prva evropska zemlja u čijoj se prijestolnici nudi ovakva usluga, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Edgar Savisaar.

Prema nedavnom ispitivanju, tri četvrtine od 416.000 stanovnika Tallinna odobrava princip besplatnog javnog prijevoza u njihovom gradu, koji je ključna destinacija regionalnog turizma i u koji rado dolaze Finci i Rusi.

"Ova mjera će doprinijeti da zrak bude čistiji u gradu" ocijenio je Edgar Savisaar naglasivši da je Tallinn dio projekta Zelene evropske prijestonice, koji ima za cilj da zaštiti i poboljša okoliš u metropolama".

Gradonačelnikovi protivnici smatraju da će besplatan javni prevoz značiti rasipanje javnog novca i da će se on pretvoriti u pokretna utočišta za beskućnike. Oni tvrde da Savisaar pokušava podići popularnost svoje Stranke centra koja je trenutno u parlamentarnoj opoziciji.

Bivša sovjetska republika Estonija ušla je u 2004. godini u Evropsku uniju a u 2011. godini je uvela euro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak