Tajna dugovječnosti jednog grčkog ostrva

Radiosarajevo.ba
Tajna dugovječnosti jednog grčkog ostrva

Stanovnici malog grčkog ostrva Ikaria žive u prosjeku duže čak deset godina nego što je to slučaj sa zemljama u ostatku Europe.

U čemu je tajna?

Možda je do zdravog načina života, svježeg zraka, te životnog stila bez mnogo stresa? Ili pak do načina njihove prehrane – obilja svježeg povrća i kozjeg mlijeka? Možda je čak i do brdovitog predjela, koji stanovnike prisiljava na mnogo kretanja i svakodnevnog pješačenja?

Sve ovo možemo staviti na stranu, stanovnik Ikarije, Stamatis Moraitis misli da zna odgovor na ovo pitanje.

''U pitanju je vino - prirodno vino bez ikakvih dodataka. Kupovno vino sadrži mnoštvo dodataka i konzervanasa, što je itekako štetno. Naše vino koje sami pravimo je pak u potpunosti čisto'', kaže Stamatis, koji je svoj 98. rođendan proslavio upravo 1. januara 2013. godine.

Stamatis godišnje napravi oko 700 litara vina, koje redovno pije sa svojim prijateljima, a ovo je njegova životna priča.

FOTO: Bbc.co.uk

Stamatisu je prije 45 godina, u periodu kada je živio u Sjedinjenim Američkim Državama, dijagnosticiran rak pluća, a ljekari su mu pritom rekli da se radi o neoperabilnom stadiju, te mu preostaje tek do devet mjeseci života.

''U to je vrijeme sprovod u Sjedinjenim Američkim Državama bio jako skup, te sam rekao svojoj supruzi – vraćam se kući na Ikariju, neka me sahrane sa mojim roditeljima'', prisjeća se Stamatis.

Nakon provratka u Grčku, ponovo se našao sa svojim starim prijateljima i počeli su se viđati i – piti vino.

''Mislio sam – barem ću umrijeti sretan. Pili smo vino svaki dan, no, kako je vrijeme prolazilo, osjećao sam se sve zdravijim i jačim. Prošlo je devet mjeseci – osjećao sam se još bolje. I evo me sad – još uvijek sam tu!'', ispričao je Stamatis novinaru BBC-a, dodavši kako je prije nekoliko godina posjetio SAD kako bi se ponovo našao sa svojim starim doktorima.

Međutim, nije ih mogao pronaći. Svi su bili mrtvi.

Na Ikariji postoji još ovakvih priča, Stamatisova nije jedina. Neki vjeruju da se radi tek o legendama i mitovima, no sva istraživanja zdravstvenih radnika i stručnjaka u polju nutricinozma, dokazala su prednosti ovakvog načina života.

FOTO: Bbc.co.uk

Stanovnici ovog ostrva hrane se jako zdravo, te se na njihovom meniju svakodnevno nalazi dosta ribe, svježeg povrća, prirodno uzgojenog začinskog bilja, maslinovog ulja, te relativno malo crvenog mesa. Također, rijetki konzumiraju prerađenu hranu, kao i duhanske proizvode.
 
Šest od deset ljudi u dobi iznad 90 godina još uvijek je fizički aktivno, za razliku od ostalih zemalja u Europi, gdje ovaj procenat iznosi tek 20%, a mještani ovog neobičnog ostrva gotovo svakodnevno odlaze u šetnju planinama kako bi skupljali ljekovito bilje, a među njima su žalfija, timijan, metvica i kamilica, koje, smatra Stamatis, 'liječe sve'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak