Tae bo

Radiosarajevo.ba
Tae bo

Malo je onih koji se mogu pohvaliti da se cijele godine bave nekom fizičkom aktivnošću. Dakako, obično to činimo u proljeće i ljeto.

Tae bo je kombinacija tae kwon doa, kick boxa i aerobike, a prati ga i dinamična muzika. Osmislio ga je karatist Billy Blanks 1976., a postao je popularan sredinom osamdesetih. Ime je dobio po korejskoj riječi "tae" što znači stopala i noge, te "bo", skraćenici od box. Zašto je on postao tako popularan u fitness-dvoranama?

Tokom treninga rade mišići cijelog tijela: high kickovi jačaju mišiće nogu, stražnjice i trbuha, a udarcima rukama oblikuju se bicepsi, tricepsi i leđa. Osim toga, poboljšavaju se pokretljivost, snaga i koordinacija, oslobađa se negativna energija te skidaju kilogrami.

U prosjeku se istopi 200 do 400 kalorija za pola sata. Tae bo je namijenjen osobama različite kondicije jer koreografija može biti i brza i spora, a preporučuje se dolazak na trening tri puta sedmično po sat vremena, s obveznim vježbama istezanja - kako ne bi došlo do upale mišića. Oni koji imaju manje kondicije, neka počnu lagano jer je važnije dobro svladati pokrete negoli se "ubijati' od napora. Treninzi se odvijaju na mekanoj spužvastoj podlozi (tatami) na kojoj se i inače vježbaju borilački sportovi.

Topljenje kalorija

Ovakva vrsta podloge veoma je kvalitetna i udobna te smanjuje rizik od ozljeda prilikom vježbanja. Kako izgleda tipičan trening tae boa?

Sve počinje laganim vježbama zagrijavanja (5 do 10 minuta), zatim slijede intenzivne vježbe gdje se simuliraju udarci rukama i nogama (20 do 30 minuta) te cool down, to jest, smanjenje brzine pokreta. Potom slijedi stanka od tri minute, a onda takozvani total body toning, odnosno, vježbe za jačanje muskulature drugih mišićnih skupina u trajanju od 20-30 minuta.

Trening završava istezanjem svih skupina mišića s naglaskom na one koji su bili posebno aktivni. Iako u tae bou nema natjecanja, a ozljede su svedene na minimum, pokreti koje ondje naučite mogu vam pomoći i u samoobrani.

gloria/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak