Svo bogatstvo soka od paradajza

Radiosarajevo.ba
Svo bogatstvo soka od paradajza

Mnogi od nas sok od paradajza koriste kao dodatak juhama i umacima, ili u poznatom koktelu Bloody Mary. Sok od paradajza bi ustvari trebalo konzumirati svakodnevno kao energetsko piće puno vitamina i minerala.

U jezgri tog crvenog mesa skrivaju se tvari koje se doista mogu pohvaliti svojim svojstvima.

1. Likopen - oružje protiv raka
Likopen je antioksidans koji se bori protiv stanica raka, naše ga tijelo ne proizvodi, a paradajz ga ima u izobilju. Potrebno vam je samo 500 mililitara soka od paradajza kako biste dobili potrebnu količinu likopena. Znači, samo čaša soka od paradajza dnevno, može vam osigurati zdrav život. Likopen štiti od raka dojke, prostate, pluća i debelog crijeva.

2. Smanjenje razine lošeg holesterola
Sok od paradajza je prirodna terapija za ljude koji imaju visoku razinu holesterola. To je zato što je bogata vlaknima i vitaminom B3, koji se koriste u medicini za liječenje ovog problema. Vi dečki koji volite odojke i plodove tora – upamtite ovo!

3. Zdravo srce
Vitamin B6, koji sadrži paradajz, pomaže kod održavanja normalne razine homocisteina koji sprječava širenje vena. Osim toga, istraživanje provedeno na Sveučilištu u australskom Newcastleu, pokazalo je da je nakon tri sedmice konzumiranja soka od paradajza, bolesnicima s dijabetesom tipa dva znatno smanjen rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.


 

4. Jaka pluća
Istraživanje iz 2006. na Jundendo sveučilištu u Tokiju, pokazalo je da sok od paradajza može spriječiti emfizem uzrokovan izloženošću duhanskom dimu. Dakle, ako već ne možete bez pušenja, zaštitite pluća uz čašu svježe iscijeđenog soka od paradajza.

5. Vaša doza imuniteta
Ako vas još uvijek nismo uvjerili u prednosti čaše soka od paradajza, evo popisa vitamina koje sadrži. Jedna šalica ima 74% dnevnih potreba za vitaminom C, i 2% vitamina A. Oba su vrlo važna za zaštitu imunološkog sustava u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za uništenje stanica. U čaši soka od paradajza ćete pronaći vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, kalij, magnezij, željezo i fosfor. Svježi paradajz sadrže više vitamina C, nego prerađene ili kuhane. Međutim, kuhani paradajz sadrži više likopena, a uz dodatak par kapljica maslinovog ulja, likopen će biti maksimalno apsorbiran. Vrijeme je da napunite hladnjak nečim zdravim…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak