Svjedočenje preživjelih iz Auscwitza i na internetu

Radiosarajevo.ba
Svjedočenje preživjelih iz Auscwitza i na internetu

Svjedočenja osoba koje su preživjele holokaust i čuvara iz Auschwitza mogu se od sada slušati na snimcima iz audio arhiva koji su od ponedjeljka na internetu, pedeset godina poslije prvog suđenja koje se odnosilo na ovaj nacistički logor, javlja Fena.

Institut Fritz Bauer, nezavisni dokumentacioni centar sa sjedištem u Frankfurtu, stavio je na internet stotine sati svjedočenja o užasima u logoru Auschwitz, u današnjoj Poljskoj, gdje je između 3 i 4 miliona ljudi, od kojih milion Jevreja, izgubilo život za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Institut, posvećen istraživanju holokausta, već je prije deset godina objavio transkripte 430 sati svjedočenja i audio snimke u trajanju od 100 sati, ali je tek sada učinio taj materijal dostupnim na zasebnoj stranici, prenosi AFP.

Svjedočenja na prvom suđenju dvadesetorici čuvara iz Auschwitza, koje je održano u Frankfurtu između 1963. i 1965. godine, čuvana u gradskim arhivama, sadrže i svjedočenja preživjelih koji se sjećaju užasa za koje su optuženi odbacili odgovornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak