Svijet pije sve više piva

Radiosarajevo.ba
Svijet pije sve više piva

Globalna potrošnja piva 26. godinu za redom raste: japanska korporacija Kirin Holdings objavila je danas da je u prethodnoj godini popijeno skoro 189 miliona kilolitara piva u svijetu, odnosno 3,8 posto više nego godinu dana ranije.

Kirin institut za hranu i životni stil, istraživački ogranak istoimene korporacije, saopštio je da je količina popijenog piva u 2011. godini dovoljna da se "popuni" tokijski glavni bejzbol stadion 152 puta.

Povećano konzumiranje piva u posljednjoj posmatranoj godini, duguje se naglom rastu potražnje u ekonomijama u razvoju, poput Kine i Brazila.

Kina je i dalje svjetski "pivopija" broj jedan: devetu godinu za redom, sa godišnjim rastom od 10,7 posto. U najmnogoljudnijoj zemlji, popijeno je 49 miliona kilolitara piva, što je više od jedne četvrtine svjetske potrošnje (26,8 posto).

SAD su na drugom mjestu, mada je potrošnja piva ondje opala za 1,2 posto, a slijede Brazil i Rusija.

Kombinovana potrošnja u Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi čini 51,4 posto svjetske potrošnje i prvi put je premašila "polovinu", prenosi agencija Kyodo.

Japan je na sedmom mjestu svjetke liste, mada je potrošnja piva u Japanu opala za 3,7 posto u prethodnoj godini u odnosu na godinu dana ranije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak