Svijet očekuju decenije klimatskog haosa

Radiosarajevo.ba
Svijet očekuju decenije klimatskog haosa


Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika, čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje su koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.

''Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte, ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji, javio je Blic.rs.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promena.

Najhladniji mart u poslednjih 50 godina

On priznaje da je u analizi klimatskih promena bilo izvjesnih “nepreciznosti”, ali i naglašava da postoje jasni dokazi da se sve odvija na način na koji model klime to nagovještava.

''Arktik se, recimo, zagrijava mnogo brže od drugih dijelova svijeta, baš kao što su naučnici koji se bave klimom predvidjeli'', konstatuje Bedington.

Bedington svoje primedbe iznosi u trenutku dok se Britanija suočava sa najhladnijim martom u proteklih 50 godina, pri čemu su mnoge kuće u zemlji bez struje, a putevi neprohodni.

Njegovo mjesto na položaju glavnog naučnog savjetnika Vlade Velike Britanije od 1. aprila će zauzeti Ser Mark Velport,.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak