Svi su zabrinuti oko Smaka svijeta, osim Maja

Radiosarajevo.ba
Svi su zabrinuti oko Smaka svijeta, osim Maja

Hiljade turista već danima hrli u posjetu poluostrvu Yucatan u jugoistočnom Meksiku, kako bi bili dijelom tzv. 'Majanske apokalipse'. Mnogi od njih vjeruju da kraj svijeta stiže upravo danas, 21. decembra 2012. godine, na dan kada se i završava kalendar Maja. Ipak, dosta teroija ide u prilog tome da 5000 godina stara civilizacija Maja govori tek o početku nove ere.

Danas oko 7 miliona Maja živi u područjima Guatemale, južnog Meksika i Yucatan poluostrva, Belizea, El Salvadora, te zapadnog Hondurasa, gdje su i u 21. stoljeću uspjeli očuvati svoje drevno i originalno kulturno naslijeđe.

Koja je zaista stvarna pozadina priče o Smaku svijeta iz ugla Maja - odlučio je istražiti novinar Al Jazzere, David Merces, posjetivši jedno selo u Guatemali, prisustvujući pritom jednom od tradicionalnih majanskih rituala.

2012.: Pozdrav početku nove ere

Cremonija sa vatrom, jedan od najvećih majanskih rituala, predstavlja simbolično pozdravljanje budućnosti i novog početka. Pale se svijeće Majci Zemlji i Stvoritelju za oprost grijeha, te se slavi harmonija između ljudi i planete Zemlje.

''U životu je bitno dijeliti i cijeniti ono što nam je bog dao, a završetak kalendara ne znači kraj univerzuma, već završetak mržnje, tuge, individualizama u svakom negativnom kontekstu, te početak jedne nove ere - kraj tuge i početak radosti'', riječi su jedne od majanskih spiritualnih učiteljica.

Pogledajte video:



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak