Švedska ministrica na čelu Parade ponosa u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Švedska ministrica na čelu Parade ponosa u Beogradu

Ministrica za evropske poslove u Vladi Švedske Birgitta Ohlsson boraviće u Srbiji 27. i 28. septembra 2013. godine, kada je planirano da bude glavna govornica na Beogradskoj paradi ponosa, saopštila je ambasada te zemlje u Beogradu, prenosi agencija Anadolija.

Kako se podsjeća u saopštenju, Beogradska parada ponosa je održana posljednji put 2010. godine, učesnici parade i pripadnici policije bili su izloženi napadima nasilnih desničarskih ekstremista. Švedska ministrica Birgita Ohlsson je i prošle godine doputovala u Beograd kako bi učestvovala u Beogradskoj paradi ponosa, koju su, međutim, u posljednji čas obustavile nadležne vlasti.

"Nadam se da će ove godine Beogradska parada ponosa moći da se održi na miran i bezbjedan način. Parade ponosa predstavljaju važan lakmus test da li jedna država poštuje principe demokratije, slobode okupljanja i izražavanja. Država koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji kao što je Srbija, mora da pokaže da se ljudska prava LGBT zajednice poštuju", izjavila je Ohlsson.

Parada ponosa trebala bi se održati u subotu, 28. septembra. Direktor srbijanske policije Milorad Veljović je izjavio da će procjena o bezbjednostiodržavanja Parade ponosa biti donešena do sutra i dostavljena ministru policije i premijeru Ivici Dačiću.

Predstavnici desničarskih organizacija saopštili su da su oni na sedam mjesta u Beogradu zakazali proteste protiv održavanja gej parade i da su pozvali građane da izađu na ulice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak