Švedska: Bebe ne trebaju spavati s roditeljima

Radiosarajevo.ba
Švedska: Bebe ne trebaju spavati s roditeljima

U Švedskoj, u kojoj je bilo uobičajeno da bebe spavaju u krevetu sa roditeljima, sada je odlučeno da to više ne savjetuju roditeljima novorođenčadi, javlja agencija Beta.

"Važno je da djeca mlađa od tri mjeseca spavaju u svom krevetu", kaže za agenciju France presse zvaničnica za socijalna pitanja Kerstin Nordstrand.

Ovaj novi savjet roditeljima objavio je u medicinskom časopisu Dagens medicin profesor pedijatrije Jerman Venergren. Profesor navodi da su istraživanja posljednjih godina pokazala da postoji rizik od iznenadne smrti novorođenčadi kad spavaju u krevetu sa roditeljima.

Međutim, ta praksa je zastupljena u Švedskoj. Jedno istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da 65 posto novorođenčadi spava u krevetu sa roditeljima.

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je i da je 29 posto roditelja u Švedskoj imalo seksualne odnose dok je beba spavala pored njih u krevetu.

Britanski medicinski časopis objavio je u maju istraživanje koje je obuhvatilo 1.500 iznenadnih smrtnih slučajeva beba, pokazalo je da se 22 posto tih smrtnih slučajeva dogodilo u roditeljskom krevetu.

U zemljama poput SAD ili Francuske uglavnom se savjetuje da beba spava u istoj sobi u kojoj i roditelji, ali ne i u njihovom krevetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak