Sve što niste znali o samoubistvu

Radiosarajevo.ba
Sve što niste znali o samoubistvu


Iako vam se možda ne čini da je tako, samoubistvo se nalazi na visokoj poziciji uzroka smrtnosti u zemljama razvijenog svijeta. Uprkos onome što nas holivudski filmovi uče, u Americi samoubistva naprave više žrtava godišnje nego ubistva. Pa, pogledajmo detaljnije kakve su statistike o činu dizanja ruke na samog sebe.

Godišnje se, u cijelom svijetu, počini milion samoubistava. Ta brojka je za 60 posto veća u odnosu na prije 45 godina.

U Americi je samoubistvo 11. najčešći razlog smrti, ali 2. najčešći kada su u pitanju osobe između 25 i 34 godine.

Procentualno najviše samoubistava počini se u Japanu, a najčešći razlozi japanskih samoubica su nezaposlenost, društveni pritisci i depresija. 70 posto samoubica u Japanu su muškarci.

Japan u ovoj zavidnoj utrci redom prate bivše zemlje SSSR-a: Bjelorusija, Litvanija, Rusija, Kazahstan, Latvija, Ukrajina.

U toj zemlji je bacanje pod voz vrlo popularan način samoubistva, budući da željezničke kompanije isplaćuju velike odštete porodicama poginulih.

Statistički, na jedno uspješno samoubistvo ide 12 do 25 neuspješnih pokušaja samoubistva.

Muškarci su četiri puta suicidalniji od žena. Kad je riječ o izboru načina oduzimanja vlastitog života, žene tri puta više nego muškarci za sredstvo biraju otrov, 56 posto muškaraca i 31 posto žena bira vatreno oružje, a 23 posto muškaraca i 19 posto žena bira gušenje.

Kad je riječ o rasama, procentualno najviše samoubistava počine indijanci, 15,1 posto, prate ih bijelci sa 13,9 posto, i crnci sa tek 5 posto.

Skoro 90 posto samoubica patilo je od nekog mentalnog poremećaja (depresija, shizofrenija) ili je bilo ovisno o drogi ili alkoholu. Trećina žrtava pije alkohol prije trenutka kad će počiniti samoubistvo.

Mit je da se najviše samoubistava dešava oko praznične sezone: čak štaviše, decembar je mjesec u kojem ih se dogodi najmanje.

boingboing.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak