Sve što niste znali o placebo lijekovima

Radiosarajevo.ba
Sve što niste znali o placebo lijekovima

Svi smo čuli za placebo efekat, koji znači da lijek koji se sastoji od tvari koje nemaju nikakav dokazani terapijski učinak, čini da – ozdravite, odnosno da se riješite boli i drugih zdravstvenih tegoba. Placebo lijekovi zapravo najbolje govore kolika je moć autosugestije i vjere u to da će nam od nečega biti bolje.

Video pred vama donosi neke činjenice o kojima većina nas nije razmišljala, poput one da placebo djeluje u razini pola djelovanja aspirina, ali i u razini pola djelovanja morfija, koji je jedan od najjačih analgetika uopšte, u kojim oblicima se sve nalaze placebo lijekovi, te i zanimljivost da o placebo lijekovima zapravo možete postati ovisni. Također, dokazano je i da placebo bolje djeluje kad je sama tableta veća, te da, kao i kod običnih lijekova, više vjerujemo onim brendiranim nego, recimo, generičkim lijekovima, i da veće pouzdanje imamo u skuplji proizvod. Zanimljivosti se odnose i na to da je djelovanje placebo lijekova različito od države do države, te da je njihovo dokazano djelovanje znalo biti tako jako da su čak postojali prijedlozi da ih se zabrani među sportistima, kao suplement koji utiče na sposobnost.

Sve ovo govori da kod problema sa zdravljem jednostavno želimo uspostaviti kontrolu nad procesima koji se čine izvan naše moći, a moć uma je zapravo nezamisliva. Drugim riječima, budući da se u placebo lijekovima ne nalazi ništa što bi zaista moglo djelovati na naš organizam, poenta je u tome da lijek kreira naš um.

Autori zanimljivo osmišljenog videa su Daniel Keogh i Luke Harris.

Radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak