Sve prednosti kukuruza
Kukuruz je namirnica koja je od svih žitarica najbogatija skrobom. Obiluje ugljenim hidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Ima važnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija mozga, a brojna istraživanja su pokazala da pomaže zdravlju pluća, štiteći ih od karcinoma.
Zbog velikog broja biljnih vlakana, dobar je za varenje, pomaže kod gastritisa, i čira na želucu. Sadrži i dijetetska vlakna koja snižavaju nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem leži u visokom sadržaju vitamina B grupe.
Kukuruzna svila je, u obliku čaja, jedan od najjačih prirodnih diuretika. Pomaže kod grčeva bubrega, oticanja nogu i reumatičnih tegoba.
Jedno od najvažnijih otkrića 20. stoljeća govori da pravilan unos folne kiseline u toku trudnoće smanjuje oštećenje nervnog sistema novorođenčadi od 48 do 80 posto. Iz tih razloga se kukuruz preporučuje ženama koje namjeravju da zatrudne, kao i trudnicama u prva tri mjeseca trudnoće.
Ustaljeno shvatanje kako je svježe povrće zdravije od kuhanog, ne važi za kukuruz. Američki naučnici otkrili su da prilkom termičke obrade kukuruza dolazi do oslobađanja molekula sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove zaštitničke moći. Preradom se gube korisni sastojci. To obično vrijedi i za kuhanje, ali zanimljivo, kod kukuruza se neke nutritivne kvalitete kuhanjem čak povećavaju (naprimjer, bjelančevine su kvalitetnije i povećavaju se antioksidativna svojstva).
Kukuruz je i ljekovit - pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tekućine, pa se preporučuje kod bolesti mokraćnih puteva, edema, gihta, reume, srčanih bolesti i visokog tlaka. Dosta stručnjaka savjetuje ga i u prevenciji nekih karcinoma zbog visokog udjela vlakana i antioksidativnih svojstava (ovo posebno vrijedi za kuhani kukuruz). U ljekovite svrhe se, osim zrna, upotrebljava i sušena kukuruzna svila.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.