Sve o matičnim ćelijama u BiH

Radiosarajevo.ba
Sve o matičnim ćelijama u BiH


Matične ćelije su nespecijalizovane ćelije koje imaju sposobnost samoobnavljanja, te nevjerovatnu sposobnost transformacije u različita vrste tkiva tokom svoje diobe i razvoja. One su osnova u samom razvoju bebe, ali zauzimaju i značajnu ulogu u oporavku oštećenih i zastarjelih tkiva u kasnijim fazama života.

Matične ćelije iz krvi iz pupčanika i iz tkiva pupčanika su 'mlade' (stare tek 9 mjeseci), samim tim nisu podvrgnute procesu starenja, te se brže dijele i sposobnije su za život. Također, one su i 'svježije' jer su zaštićene u majčinoj utrobi od virusa i infekcija iz spoljašnjeg svijeta.

Otkriće matičnih ćelija smatra se jednim od najvećih dostignuće u savremenoj medicini, a krediti za čuvanje matičnih ćelija mogući su i u BiH.

Cryo-Save je najveća porodična banka u Evropi koja pruža uslugu čuvanja matičnih ćelija na 20 ili na 25 godina. Usluga čuvanja matičnih ćelija na 25 godina počela je polovinom 2011 godine, a razlog tome je što je naučno dokazano da matične ćelije u tom periodu ostaju nepromijenjene (jedan uzorak se čuva već 25 godina), iako naučnici pretpostavljaju da matične ćelije mogu ostati nepromijenjene jedan životni vijek.

Kolika je cijena uzimanja i čuvanja matičnih ćelija i da li u slučaju višestrukih poroda roditelji imaju neki popust na cijenu, te o sličnim informacijama možete se informisati na web stranicama maticnecelije.ba ili na cryosave.com/ba

Sve više zainteresovanih

Od maja 2009. godine, koliko FAMILY-PLUS radi u BiH, broj klijenata koji su se odlučili pohraniti matične ćelije je preko1570. Tendencija rasta zainteresiranih je primijetna iz dana u dan, jer na osnovu aktivnosti koje provodi FAMILY-PLUS, budući roditelji razumiju važnost i korist matičnih ćelija i samim tim se odlučuju na taj korak.

Povlačenja uzoraka iz banke Cryo-Save-a za potrebe bh. građana, na svu sreću, još uvijek nije bilo, ali za potrebe drugih država u kojima posluje Cryo-Save bilo je više od 18 slučajeva.

Međutim, ono što je jako bitno napomenuti je mogućnost liječenja leukemije u našoj zemlji na UKC Tuzla. Od početka ove godine na UKC Tuzla urađeno je 9 transplatacija matičnim ćelijama.

Transplatacijom matičnih ćelija protiv leukemije

II Međunarodni kongres 

Kongres Regenerativna medicina – matične ćelije, genetički inženjering i biotehnologije u organizaciji FAMILY-PLUS-a i Cryo-Save-a održat će se 9. decembra 2011. godine, sa početkom u 10:00 sati, u konferencijskoj dvorani UNITIC centra.

Organiziranje Kongresa iz oblasti regenerativne medicine i genetičkog inženjeringa, s učešćem eminentnih domaćih i stranih stručnjaka, pored informisanja stručne i šire javnosti u BiH, doprinosi razvoju regenerativne medicine, razmjene iskustava i informacija o mogućnostima, svjetskim trendovima i dostignućima u istraživanju i terapijskoj upotrebi matičnih ćelija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak