Sve blagodati jabučnog octa

Radiosarajevo.ba
Sve blagodati jabučnog octa
Osim kalija koji pročišćava krv i odstranjuje iz nje masnoću, u jabučnom octu ima vitamina A i B, vitamina C, minerala kao što su flor, fosfor, kalcij, magnezij, natrij, silicij, sumpor i željezo. Sadrži enzime i aminokiseline - od esencijalnih aminokiselina u jabučnom octu ima čak njih 13.
 
Kako sve jabučni ocat može utjecati na naš izgled, zdravlje i ljepotu?
 
1. Problemi s probavom: Pomiješajte jednu kašiku jabučnog octa u čaši vode i popijte prije jela. Ovo će pomoći probavi, a spriječiti nadutost. Ako vas muči želučana kiselina, već ćete s prvim gutljajem osjetiti olakšanje.
 
2. Za zdravu kosu: Nakon pranja, kosu isperite s mješavinom od dvije kašike jabučnog octa i pola litre vode. Balansirati će pH vrijednost tjemena i vlasi, ostaviti je glatkom i sjajnom. Ne brinite zbog mirisa, on će ispariti nakon što se kosa osuši, savjetuje Ordinacija.hr.
 
3. Zaustavlja štucavicu: I to samo jedna čajna kašika!
 
4. Candida: Redovita upotreba jabučnog octa poboljšava kvalitetu flore i sprječava razvoj gljivica i nepoželjnih bakterija.
 
9. Održava težinu: Jabučni ocat je trenutno najpopularniji kada su dijete u pitanju. Jabučni ocat, tj. njegova octena kiselina pomaže u uspostavi normalnog metabolizma, smanjuje neutaživu želju za masnom i slatkom hranom.
 
10. Zdravlje ljubimaca: Jabučni ocat stavite psu u hranu ili vodu, a on će spriječiti alergije i parazite. Linjanje ćete spriječiti ili umanjiti tako što ćete mu nakon kupanja nanijeti otopinu s octom i vodom.
 
11. Zdravo sredstvo za čišćenje: Napravite mješavinu od pola vode pola octa i stavite u bočicu sa sprejem. Čistite kao i s ostalim sredstvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak