Svakoj poslovnoj osobi potrebno je ovih osam trikova za čišćenje: Promijenit će vam život

0
Radiosarajevo.ba
Svakoj poslovnoj osobi potrebno je ovih osam trikova za čišćenje: Promijenit će vam život

Nakon napornog radnog dana i mučne vožnje do kuće, posljednja stvar koju želite je oblačiti gumene rukavice i početi s čišćenjem. Ili možda pokušavate uhvatiti dah dok se mališan neprestano vrti oko vas, uništavajući sve što mu dođe pod ruku.

Realnost je da većina nas nema vremena provoditi sate i sate čisteći. Nismo svi influenseri na TikToku koji nas uvjeravaju da treba čistiti zidove tri puta dnevno. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu skratiti vaše vrijeme čišćenja, a da vaš dom ostane uredan i prijatan.

1. Prestani s presavijanjem

Presavijanje veša je dosadan posao koji niko ne voli. Umjesto da gubite vrijeme na to, investirajte u vješalice za košulje, a ostatak odjeće možete jednostavno odložiti u čist koš za veš ili u ladice. Tako je jednostavno.

Detalji ubistva: U mostarskom zatvoru ubijen Denis Sadiković

2. Mjerite vrijeme

Čišćenje može lako trajati duže nego što je potrebno. Postavite timer na 15 minuta i vidite koliko možete postići u tom vremenu. Ovaj osjećaj hitnosti može poboljšati vašu produktivnost i učiniti čišćenje manje zastrašujućim.

3. Prljavi stalak

KC Davis, autorica knjige "Kako održavati kuću dok se daviš", predlaže korištenje stalaka za sušenje posuđa kao "prljavog stalka". Umjesto da odlažete prljave tanjire u sudoper, koristite stalak kako bi vaša kuhinja ostala funkcionalna i manje vizualno opterećujuća. Kada imate vremena, prenesite posuđe u mašinu za pranje posuđa ili ih operite ručno.

4. Metoda "5 stvari"

KC predlaže da u svaki prostor s neredima posmatrate kao da se sastoji od pet tipova predmeta: smeće, posuđe, rublje, stvari koje imaju svoje mjesto i stvari koje nemaju svoje mjesto. Rješavanje ovih stavki u ovom redoslijedu može pomoći u strukturiranju vaših čišćenja.

5. Ostavite sredstva za čišćenje na vidiku

Držite sredstva za čišćenje (uključujući aparate poput usisivača) na vidnom mjestu kako biste ih lakše koristili. Naravno, ako imate goste, možda bi bilo bolje da stavite sredstvo za čišćenje WC-a u ormar.

Muči vas neugodan miris iz cipela? Ovih osam trikova će vam pomoći da ih se riješite

6. Tri do pet jednostavnih zadataka

Odaberite tri do pet jednostavnih zadataka koje radite svake noći u istom redoslijedu. Na primjer, iznijeti smeće, očistiti kuhinjsku površinu, spremiti užinu za djecu i napuniti mašinu za pranje posuđa. Ova rutina može uključivati i djecu, podučavajući ih odgovornosti.

7. Reset tabla

Uvedite "reset tabelu" u svoje dnevne zadatke, gdje prebacujete obaveze iz kolone "za napraviti" u kolonu "završeno". Ova vizualna metoda može učiniti čišćenje manje zastrašujućim.

8. Planirajte

Društvene mreže često stvaraju pritisak da stalno čistimo. Realnost je da svi imamo različite rasporede, pa je važno odabrati vrijeme za čišćenje. Ako ste zauzeti tokom sedmice, odredite vrijeme tokom vikenda ili 15 minuta svako jutro kako biste spriječili nakupljanje većih poslova.

Primjenom ovih jednostavnih trikova, možete značajno skratiti vrijeme provedeno na čišćenju i učiniti svoj dom prijatnijim mjestom za život!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak