Svaki četvrti dom u SAD-u izdržavaju žene

Radiosarajevo.ba
Svaki četvrti dom u SAD-u izdržavaju žene


Posljednjih godina u Sjedinjenim Američkim Državama znatno je porastao broj samohranih majki i žena koje novčano izdržavaju domaćinstva. Prema posljednjem istraživanju američkog instituta Pew, 40 posto domaćinstava sa djecom novčano izdržavaju majke, javlja agencija Anadolija.

Riječ je o enormnom rastu, jer su 1960. godine majke izdržavale samo 11 posto domaćinstava sa djecom.

Prema navedenom istraživanju, većinu od tih 40 posto domaćinstava materijalno zbrinjavaju samohrane majke.

Kim Parker sa instituta Pew kazala je da su se u posljednjih nekoliko decenija desile velike promjene u strukturama američkih porodica.

“Tokom posljednjih 50 godina desile su se enormne promjene u samoj strukturi institucije porodice u SAD-u, tako da danas žene predstavljaju 47 posto radne snage u toj zemlji”, pojasnila je Parker.

Prema navedenom istraživanju, u 13,7 miliona domaćinstava sa djecom ispod 18 godina starosti, majke su te koje prehranjuju čitavu porodicu.

Od toga, 5,1 milion, odnosno 37 posto, njih su udate žene, dok je 8,6 miliona, odnosno 63 posto, pripada kategoriji neudatih žena.

Također, porodica u kojoj muž i žena doprinose, imala je prosječna godišnja primanja od 80 hiljada dolara, dok su samohrane majke u prosjeku imale 23 hiljade dolara godišnjih primanja.

Prema istraživanju Pewa, svaka treća odrasla osoba smatra da je porast broja samohranih majki veliki problem za odrastanje djece.

Rezultati istraživanja američkog instituta Pew su dobijeni na osnovu analize na 1000 odraslih osoba u SAD-u.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak