Suvišna odjeća koju nikad nećemo obući

Radiosarajevo.ba
Suvišna odjeća koju nikad nećemo obući

Britansko istraživanje koje se, istina, bavilo samo Britankama, rezultiralo je podatkom da svaka žena u ormaru ima u prosjeku 22 komada odjeće koja nikad neće obući, ali ih odbija proglasiti smećem i baciti. To čak nisu ni jeftine krpice: prema istraživanju, Britanke su zajedno potrošile oko 2,5 miliona funti upravo na te krpice koje neće ni pogledati kasnije.

No, ako ste mislili da ovo potvrđuje tezu o ženama kao glavnim potrošačima u društvu, koje konzumerizam teško zaobilazi radilo se o odjeći, kozmetici, hrani, sredstvima za čišćenje, udahnite duboko: muškarci su jedva za mrvicu bolji i u prosjeku imaju 19 komada odjeće koje nikad neće obući ali ga drže u ormaru kao u muzeju.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1000 pojedinaca, od kojih je zatraženo da izanaliziraju svoje navike iz ormara i razloge zašto drže odjeću koju ne nose. Više od pola ispitanih žena izjavilo je da za ovu činjenicu krivi impulsnu kupovinu stvari koje im zapravo ne trebaju, niti im se dopadaju. Među muškarcima, njih 37 posto izjavilo je da su za gomilu nepotrebne odjeće u njihovom ormaru krive rasprodaje.

Samo 12 posto od ukupnog broja ispitanika izjavilo je da redovno čisti svoj ormar i izbacuje odjeću koja nije u funkciji, 54 posto njih izjavilo je da se osjeća krivim zbog nepotrebnog trošenja novca na nešto što im ne treba, 41 posto je reklo da odjeću čuva jer se nada da će smršati pa će im neke krpice ponovo moći, a 17 posto čuva krpice u slučaju da se vrate stari trendovi.

A nije da nema opcija: suvišnu odjeću možete pokloniti nekom ko nema novca za kupovinu novih stvari, možete napraviti pravilo da kad nešto kupite – drugi komad odjeće morate izbaciti, možete praviti redovne sezonske revizije, a od suvišnih gomila krpica možete se zaštititi pravilom da kupujete samo kvalitetne stvari koje se slažu sa većinom onoga što već imate.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak