Super ukusne lazanje sa tikvicama i sirom!

Radiosarajevo.ba
Super ukusne lazanje sa tikvicama i sirom!


Počastite društvo talijanskim specijalitetom od kojeg i mačak Garfield pada u trans! Gurmanska varijanta s tikvicama i tri vrste sira svima drage lazanje pretvara u novo, ugodno otkriće! Ponudite ih i vegetarijancima, savjetuje Coolinarika.com.

Sastojci za šest osoba

600 gr tikvica
50 gr maslaca
1 kašika Vegete
bijeli biber
12 listova lazanja
so 
100 gr gorgonzole
50 gr mozzarelle
15 gr parmezana

Sastojci za umak bechamel:

50 gr maslaca
50 gr pšeničnog oštrog brašna
1 l mlijeka
1 kašika Vegete
bijeli biber
so

Priprema

Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Ispecite ih na maslacu, pospite Vegetom, pobiberite i maknite s vatre.

Lazanje prokuhajte u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne slijepe, ili koristite lazanje koje se ne kuhaju.

Za umak bechamel, na maslacu lagano propržite brašno. Postupno dolijevajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje, dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Dodajte Vegetu, pobiberite i po potrebi posolite.

Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bechamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bechamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, naribani sir i parmezan.

Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C. Lazanje poslužite tople narezane na kocke.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak