Super ukusna pita od limuna (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Super ukusna pita od limuna (VIDEO)


Ovo je savršen desert za sve ljubitelje limuna i vitamina C - hoćete li ga probati?

Sastojci

Kora za pitu

113 g maslaca
130 g glatkog brašna
35 g šećera u prahu
1 prstohvat soli

Punjenje od limuna

140 g krem sira
1 limun (korica)
120 ml limunovog soka
100 g šećera
2 kom jaja (veća)

Ukrašavanje

200 ml vrhnja za šlag
po želji limuna

Priprema kore

U mikser s nastavkom za tijesta stavite sve sastojke za koru, s tim da maslac narežete na manje komadiće i treba biti dobro ohlađen. Miješajte mikserom dok se ne stvore sitne mrvice, odnosno dok se maslac ne poveže s ostatkom sastojaka.

Kad počinje izgledati kao pijesak isključite mikser i mrvice utisnite u kalup za pite, promjera 26 cm. Kad utisnete, prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na 15 minuta. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 220 ºC.

Nakon 15 minuta izvadite iz zamrzivača i stavite na pečenje otprilike 13 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju! Nakon toga ohladite.

Priprema punjenja od limuna

U mikser stavite krem sir i umutite ga. Dodajte koricu limuna, limunov sok, šećer i jaja te sve zajedno miksajte dok se ne poveže. Dobit ćete tekuću masu, koju prelijete preko hladne kore.

Pećnicu smanjite na 170 ºC i pecite 25 do 30 minuta dok se punjenje ne stisne. Opet potpuno ohladite.

Prijedlozi

Kad je pita ohlađena, postavite na podlogu za posluživanje i ukrasite vrhnjem za šlag. Ukrasite koricom limuna ili svježim limunom, što god vam se nađe pri ruci, savjetuju Kuhari.com.

Možete poslužiti odmah pa korica bude hrskava, ili ostaviti da odstoji preko noći da se limun upije i korica postane mekana. U oba slučaja, pita je odlična!

Ukoliko imate limetu, također je možete iskoristiti umjesto limuna.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak