Super recept: Jaja u pečenim krompir zdjelicama
Pečeni krompir uz odgovarajuće priloge, može biti zaista odlično jelo, uz to i vrlo jednostavan za pripremu. Ako volite pečeni krompir, a voljeli biste malo 'zakomplikovati' to jelo, onda će vam se dopasti ova ideja sa jajima.
Nakon što ispečete krompir, cijeli ili prepolovljeni, 30-ak minuta na 200 stepeni celzijevih u rerni, odvadite krompir iz sredine dovoljno da formirate stabilnu krompir zdjelicu za jaja.
Mala informacija o nutritivnoj vrijednosti kore krompira, koju često gulimo i ne želimo jesti: u kori od krompira nalaze se mnogi vrijedni vitamini i minerali i dobro je sredstvo za detoksikaciju cijelog organizma. Dakle, jedite koru (skuhanu ili pečenu, a pritom obratite pažnju na izgled krompira, izbjegavajte kvrge i truhle dijelove, savjetuje portal Namirnice.ba.
Nakon pripreme, istresite jedno jaje u jednu polovicu. Krompir prije toga možete premazati puterom, posoliti ili začiniti željenim začinima. Položite krompir zdjelice sa jajima u tepsiju, na papir za pečenje, i ostavite da se peče oko 15 minuta na 180 stepeni celzijevih.
Na kraju bi to trebalo izgledati ovako. Jelo poslužite sa paradajzom ili lukom, ili sa domaćim kajmakom i sirom.
Prijatno!
Ukoliko volite jela sa jajima, ne propustite i ova dva simpatična recepta:
Pečena jaja kao malo umjetničko djelo
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.