Suncokretove sjemenke, zlata vrijedne!

Radiosarajevo.ba
Suncokretove sjemenke, zlata vrijedne!

Suncokretove sjemenke imaju visok procent ulja od čak 50 posto, a prevladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, posebno linolna. Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina.

Sjemenke tikve, suncokreta i sezama jesu hiperkalorične, ali ih nije pametno izbjegavati, nego redovno jesti u malim količinama.

Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i B1 i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Šaka suncokretovih sjemenki odlično utažuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka.

U prilog tome ide činjenica da je 'World Cancer Research Fund' izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu od karcinoma i koje zbog toga treba konzumirati što češće, a na popisu supernamirnica, našle su se i sjemenke suncokreta.


Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidante – vitamin E i selen. Antioksidanti imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih sjemenki vlaži suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.

Sjemenke suncokreta dijele sudbinu ostalih sjemenki – popularne su grickalice i učestali dodatak hljebu. Ali i one mogu biti odličan dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju sjemenke suncokreta. Takođe, propržene i samljevene sjemenke upotpunit će i razna variva i umake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak