Sunčana hrana: Jedite u boji sunca!

Radiosarajevo.ba
Sunčana hrana: Jedite u boji sunca!


Limun je vjerovatno prva namirnica žute boje koje se mnogi sjete. No, osim limuna, proljeće je idealno vrijeme za uživanje u drugim 'osunčanim' namirnicama - žuta paprika, žute tikvice i jabuke zlatni delišes osvježit će vašu kuhinju izgledom, a vaše ukućane osvojiti okusom.

Limun

Kao što je poznato, limun obiluje vitaminima C i B, jača imunitet i usporava starenje. Zbog specifičnog okusa osjetit ćete prisutnost limuna u gotovo svakom jelu i piću u koje ga dodate. Limun je jedna od najviše korištenih namirnica na svijetu – od koktela do dresinga za salatu i kolača – pa ga svakako uvrstite u neka od jela koja pripremate, piše Ordinacija.hr.

Žute paprike

U odnosu na zelene i crvene paprike, žute paprike imaju najblaži okus, a jelima daju svježinu i slatkoću. Obiluju vitaminom C, beta karotenom i vitaminima B6 i A. Paprika je dobra za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, bolju probavu, vid, te pomaže kod ateroskleroze.

Žute tikvice

Ovo povrće žute boje i blagog okusa obiluje manganom i vitaminom C, te sadrže karotenoide koji štite od štetnih zračenja. Meso tikvice možete koristiti u salati, kao dio umaka za tjesteninu, peći je ili pirjati – za koji se god način pripreme odlučili, očekuje vas ukusan obrok.

Jabuka 'zlatni delišes'

Iako nemaju crvenkastu boju kao većina drugih jabuka, te zato možda nisu vizualno jako privlačne, jabuke sorte zlatni delišes osvajaju slatkim okusom. Jabuke ne sadrže masnoću, holesterol niti natrij, a pomažu u kontroli šećera u krvi i kod mršavljenja. Iako se najčešće koriste za pripremu kolača, jabuku je ipak najbolje pojesti sirovu, bez tretiranja i uživati u njenom okusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak