Sudan: Policajac išibao ženu jer se vozila s muškarcem s kojim nije u rodu

Radiosarajevo.ba
Sudan: Policajac išibao ženu jer se vozila s muškarcem s kojim nije u rodu

Ovaj stravični video pokazuje policajca kako na ulici šiba pokrivenu ženu, dok publika sve nijemo promatra.

Pitate se koji je 'zločin' potaknuo ovaj grozan napad? Ona se vozila u automobilu s muškarcem sa kojim nije bila ni u kakvoj vezi, što je kazneno djelo koje je zabranjeno prema sudanskom Zakonu o javnom redu i miru, piše Oslobodjenje.ba.

Prema navodima, video je nastao u glavnom gradu Sudana, Khartoumu. Na njemu se vidi prestravljena žena po imenu Halima kako plače od boli dok je muškarac nemilosrdno bičuje kaišem. Šćućurila se na tlu u pokušaju da pokrije glavu s ružičastim velom, dok policajac hoda oko nje, a zatim počinje žestoko udarati.

U videu policijski službenik upozorava na ženu: "Ovo je zato da više nikada ne uđeš u automobil."

Svo to vrijeme mnoštvo promatrača nijemo stoji i gleda uznemirujući spektakl. Video je anonimno poslan jednom novinaru koji ga je objavio prošlog mjeseca.

Guverner Khartouma Abdul Rahman Al Khidir, navodno je rekao da ne misli da je šibanje ispravno provedeno, ali da svejedno smatra da je žena "s pravom kažnjena prema Šerijatskom zakonu", piše New York Daily News.

Šerijat, sistem islamskih zakona široko je rasprostranjen u muslimanskim zajednicama širom svijeta. Kako navodi Think Africa Press, žene u Sudanu kažnjavaju se na temelju članka 152. Kaznenog zakona, što je "neljudski, opak i zloglasan" zakon koji je prvi put proveden 1991. godine.

U tom članu stoji će bilo kakvo ponašanje ili odjeća kojom se javno prekrši pristojnost biti kažnjeno sa 40 udaraca bičem. 

Zakon, koji je uglavnom usmjeren na žene, je međutim nejasan u tome šta čini nepristojnu odjeću, ostavljajući prostora organima reda da uhapse koga god oni smatraju da je neprikladno obučen ili se ogriješio.

Napomena: Upozoravamo čitatelje na uznemirujući sadržaj videa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak